Amerikai foci

Az amerikai futball szabályai

 

A játék résztvevői: A football-t a pályán lévő két, tizenegy tagú csapat játssza, de a játék sajátosságából adódóan a két csapatot, az edzői stábbal együtt közel 70 fő alkotja csapatonként.

A játék célja: Több pontot szerezni, mint az ellenfél. A pontszerzési lehetőségekről lentebb olvashatnak majd.

Játékidő:
4 x 15 perc. (A játékidő mérése leginkább a futóórás és tiszta játékidő keverékeként érthető meg).

Amikor áll az óra:
Ez több esetben lehetséges. Támadási jog átadása esetén, ha a labda passzt követően földet ér és az utolsó negyedben, ha a játékos a játékterületen kívülre viszi a labdát.

Támadások közötti idő:
A támadó csapatnak 40 másodperce van a támadás indítására, ha a bíró nem állítja meg az órát. Amennyiben technikai okok miatt (pl. sérülés, büntetés stb.) megállították az órát, akkor a bíró óra-újraindítási jelétől számítva 25 másodperc van a kezdésre. Amennyiben a támadó csapat az adott időn belül nem kezdi meg a támadását, büntetést kap (Delay of Game).

Játéktér:
360 x 160 láb (1 láb=30,5 cm). A pályán 5 yardonként egyenes vonalak keresztezik a pályát, és minden yardot, úgynevezett hashmarks jelöl, ami a labda pontos elhelyezéséhez szükséges. A cél terület (End Zone) a játéktér részét képezi és a gólvonal mögött 30 láb mély.

Játék menete:
A kezdőrúgást (kickoff) követően a fogó csapat futó embere (returner) elviszi a labdát egy bizonyos pontig, ahonnan a csapat támadóegységének maximum 4 lehetőségből minimum 10 yardot kell előre vinnie a labdát. Ha ez nem sikerül, akkor az ellenfél következik. Fontos megjegyezni, hogy a pályán lévő két csapatból egyidejűleg az egyik mindig támad a másik mindig védekezik és fordítva.

 

Pontszerzési lehetőségek


Touchdown (TD) (6 pt.):
Akkor következik be, ha valaki a játékosok közül az ellenfél célterületére (End Zone) viszi be a labdát, vagy az irányító a célterületen álló társának dobja a labdát, aki mindkét lábával érinti a földet, az elkapott labdával a kezében. TD-t elérhet a védő és a támadócsapat is. A védő labdaszerzés után közvetlenül, a támadó pedig egy akciósorozat végén (lehet passz, vagy futás eredménye is).

Field Goal (FG) (3 pt):
Ezt csak a támadó csapat speciális egysége (Special Team) szerezhet. Akkor kerül rá sor, ha a támadó csapat három kísérletből nem tesz meg 10 yardot és negyedikre a kapura lövést választják. Akkor sikeres, ha az U alakú kapu szárai közt megy be az U keresztszára fölött.

Safety (2 pt.):
A védőcsapat akkor éri el, ha a támadóegység labdás emberét annak saját célterületén szerelik. Ez ráadásul a támadási jog átadásával (Kick off) is jár. Ez elégé ritkán történik.

Extra point (2 pt):
Úgynevezett két pontos kísérlet (Two Point Attempt), TD után van rá lehetőség. A két pontért át kell vinni újra a labdát a gólvonalon, a 2 yardos vonalról indulva, 1 kísérletből, hasonlóan a Touchdown-hoz.

Extra point (1 pt):
Szintén TD után van lehetőség. Ez az általános választás. Egy 20 yardos FG kísérlet a kapuval szemben.

Fontosabb kifejezések a játék során


Play:
Az az idő amíg a labda a földről elindul, és újra földet ér.
Drive: Támadássorozat, ameddig a támadó csapat birtokolja a labdát.

First Down:
Akkor használják, ha egy csapat a neki járó legfeljebb 4 kísérletből eléri a minimális célt, a 10 yardot, ami természetesen lehet több is.
Rushing play: Ha az irányító nem passzol, hanem valamelyik futó kezébe adja a labdát, és ő a földön próbál meg területet nyerni.

Passing play:
Ebben az esetben az irányító rövid (10 yardnál rövidebb), vagy hosszú (10 yardnál hosszabb) passzal próbál területet nyerni.

Tackle:
A védő(k) által szabályosan végrehajtott szerelés, a támadás megállítása.

Sack:
Ez akkor következik be mikor az Irányítót (Quaterback) a védő(k) azelőtt állítják meg, hogy az irányító a labdát játékba tudta volna hozni.

Fumble:
Amikor a labdás játékos elejti a labdát. Történhet védői ráhatásra, vagy egyszerű technikai hibából kifolyólag. Alapfeltétel, hogy birtokolni kell a labdát. Nem beszélünk fumble-ről, ha például a fogó nem tudja megfogni a passzt. Az így “szabaddá� váló labdát bármelyik csapat megszerezheti (a labdát elvesztő is).

Fumble lost:
Labdaejtés következtében történő labdavesztés. Következmény támadáscsere, vagy ha a labdát megszerző védő eljut a célterületig TD.

Interception (IT):
A védőjáték egyik leglátványosabb eleme. Akkor történik, ha védő kaparintja meg a Quarterback (QB) által előre passzolt labdát. Következmény támadáscsere, vagy ha a labdát megszerző védő eljut a célterületig TD.

Punt:
Általában akkor kerül rá sor, ha az edző úgy ítéli meg három kísérlet után, hogy nincs esély a First Down-ra vagy a Field Goal-ra, és inkább az önkéntes támadási jog átadást választják. A játék során a támadócsapat rúgója a lehető legmesszebb próbálja rúgni a labdát.

Punt return: A punt során elrúgott labdát próbálja a másik csapat a lehető legtovább visszavinni.

Kickoff:
Kezdőrúgás. A két félidő elején, és TD vagy FG után.

Kickoff return:
A Kickoff során elrúgott labdát próbálja a másik csapat a lehető legtovább visszavinni.

Touchback:
Amikor a játékos, a labdát a saját end zone-ban szerzi meg, és letérdel vele, akkor van touchback. Ilyenkor a támadás a 20 yard-os vonalról indul. (Pl. Kickoff, punt, IT, fumble után lehetséges).

Challenge:
Az edzőknek (Head Coach) egy félidőben kétszer van ehetőségük a bírói ítélet felülvizsgálatát kérni. Nem kérhetnek Challenge-et az első és második félidő utolsó 2 percében. Ellenben a bírók ezen időszakban minden vitás és/vagy vitatható esetet automatikusan visszanéznek. A Challenge kérését egy piros kendő pályára való bedobásával jelzik az edzők. Ilyenkor a vezető bíró egy külön az erre a célra felállított tv-n többféle kameraállásból visszanézi a vitás szituációt. Ha nincs igazuk, akkor elveszítenek egy időkérést (Timeout), ha igazuk van akkor a bírók felülbírálják a saját ítéletüket és a Challenge-t kérő csapat edzőjének adnak igazat.

Timeout:
Időkérés. Egy csapatnak félidőnként 3 időkérésre van módja (az időkérés alatt a játékidő áll).

 

Szabálytalanságok és a büntetések
A pályán lévő 7 bíró, ha szabálytalanságot lát, akkor eldobja a sárga kendőt. Az alábbiakban néhány nagyon fontos szabálytalanságot, és az alkalmazott büntetés mértékét ismertetjük. Fontos! A büntetés minden esetben területvesztéssel jár.

False start:
A támadóegységből valaki a labda megindulása előtt bemozdul. 5 yard.

Offside:
A védőegységből valaki a labda megindulása előtt bemozdul. 5 yard.

Offensive holding:
Egy Play során a támadó egység valamely tagja szabálytalan blokkolással segíti a labdás embert. 10 yard.

Defensive holding:
Egy Play során a védő egység valamely tagja szabálytalan blokkolást hajt végre. Nem feltétlenül a labdás emberen! A büntetés automatikusan First
Down a támadó egységnek, és még plusz 10 yard-t mehetnek előre.

Offensive/Defensive Pass Interference:
Passz esetén a fogó játékost előbb támadja a védője, illetve a védővel szemben szabálytalankodik a fogó, mint hogy a labdát megkapná. A támadó hibájánál 15 yard a büntetés, a védő szabálytalankodása esetén a szabálytalanság helyéről indulhat a támadásban lévő csapat automatikusan First Down-nal.

Running into / Roughing the Passer, Kicker:
A passz vagy rúgás utáni szándékos támadása a passzolónak vagy rúgónak. 5, illetve súlyosabb esetekben 15 yard.

Facemask:
Az ellenfél arcmaszkjába való kapaszkodás. 5, illetve súlyosabb esetekben 15 yard.

Delay of Game:
A támadó csapatnak, ha nem sikerül elindítania a támadást a megadott támadó idő alatt, akkor büntetést kap. 5 yard. A csapatok pályán lévő kezdő tizenegyének a legjellemzőbb felállása

 

A csapatok pályán lévő kezdő tizenegyének a legjellemzőbb felállása:

Támadó egység

1 fő irányító (Quarterback QB)
5 fő támadó sor
(Offensive Line OL)
1 fő fogó-blokkoló (Tight End TE)
1 fő futó (Running Back RB)
1 fő futó-blokkoló (Full Back FB)
2 fő fogó (Wide Recevier WR)

Védekező egység

4 fő védősor (Defensive Line DL)
3 fő középső védő (Linebacker LB)
2 fő szélső védő (Cornerback CB)
1 fő elősöprögető (Strong Safety SS)
1 fő söprögető (Free Safety FS)

JÁTÉKOSOK:

Offense (Támadók):
QB (quarterback) – a legfontosabb játékos. Szinte az összes figura úgy indul, hogy a labda a QB kezébe vándorol, és o~ vagy leadja a running back-nek vagy más futó játékosnak (ezek a futó figurák) vagy a kezében tartja a labdát, aztán passzolni próbál (ezeket hívják passing playnek.) Néha ha nem talál játékost elég idő alatt, lehet hogy o~ is megpróbál futni a labdával előre. A legfontosabb feladata hogy átlássa a pályát, tudja mikor, kinek dobhat, mikor ne kockáztasson… kulcsfigura.

RB/FB (running back, fullback) – a futójátékosok.. A QB a kezükbe nyomja a labdát és a legfontosabb feladatuk, hogy előre haladva annyit fussanak a labdával amennyit csak tudnak.. Az RB, a running back, az alaphelyzetben bevetett futójátékos, az FB, a fullback ált. testesebb, nagyobb darab játékos, ritkábban használják őket, főleg akkor ha rövid távolságot kell megtenni pl. 1-2 yardra vannak vagy a running back sokat futott és apró pihenőre van szüksége. Néha a védők elleni blokkolásra is használják őket. Gyakran előfordul, hogy két futójátékos is van a pályán, ilyenkor megeshet, hogy az egyik blokkol a másiknak, ezzel segítve a másikat egy nagyobb távolságú futás elérésében.
Rengeteg más elnevezést is használnak, tailback, halfback, stb. A lényeg a back szócska, ami azt jelenti, hogy ezek a futójátékosok az offensive line mögött sorakoznak fel.

WR (wide receiver) – azok a játékosok akiknek általában a quarterback passzolni szándékozik. Bár a running back, lineman vagy a tight end is elkaphatja a passzokat, ált. a wide receiverek a legnépszerűbb célpontok. Gyorsak, fordulékonyak, és csomó változatuk, elnevezésük van: split end, flanker, slot receiver, wideout… de ez mind a wide receivereket takarja.

TE (tight end) – tulajdonképpen a tight end is egyfajta wide receiver, de a különbség annyi, hogy míg a wide receiver a támadó faljátékosoktól (offensive line) távolabbra sorakoznak fel, akár a partvonal mentén is ácsoroghatnak, addig a tight end a fal legszélsőbb tagja. Nagyobb termetű, mint a wide receiver, kisebb mint egy falember, több funkcióra is használható. Szintén passzok elkapására szakosodott, mint a wide receiver, ha a QB passing play-t játszik, de ha épp running play van, akkor a TE a futójátékosnak segít blokkolni.

A támadófal játékosai

C (center) – fontos szerep, az offensive line központi alakja. O~ az aki a labdát tartja, aztán a lábai közt hátradugja/dobja a QB-nek. Blokkolnia kell, amit és akit csak lehet, valamint figyel a védekező játékosok mozgásaira és leadja az információt a QB-nek. Nagydarab, remekül blokkoló játékos kell erre a posztra, mert ha nem tud senkit sem feltartani… akkor a quarterback-et könnyen ledöntik a lábáról.

G (guard, lehet right/left guard) – a center két oldalán álló hasonlóan nagydarab blokkoló játékosok. A feladatuk kettős, egyrészt feltartani a rájuk rohamozó védőket és megóvni a QB-t a ledöntéstől, másrészt ha running play-t játszik a csapat, és a RB belül próbál meg futni, akkor lyukat kell nyitni a védőfalon. Ezt általában úgy érik el, hogy ide-oda lökdösik a velük szembenálló védőfal tagjait, és előbb-utóbb valahol lesz helye a futóknak átjutni. Ha nem, akkor nem lesz valami hosszú az a futás…

T (tackles: right tackle, left tackle, offensive tackles) – még nagyobb termetű emberek, a legnagyobbak az egész csapatban, NFL-ben jó néhány 2 méter fölötti, 170-180 kilós úriember akad közöttük . A guardok külső oldalán foglalnak helyett, értelemszerűen kettő van belőlük is. A védőfal szélső játékosai, esetleg a TE állhat mellettük. A feladatuk hasonló, mint a guardok-é: megakadályozni, hogy oldalról bárki is mögéjük kerüljön és a QB-t ledöntse, valamint lyukat nyitni a védőfalban a futójátékos számára.

Defense


Attól függően hogy milyen védelmi felállása van a csapatnak (3-4, 4-3, nickel, stb.) a pozíciók változhatnak és nem biztos, hogy mindig minden pozíció meg van töltve. Itt a teljes listát olvashatjátok.

NT (nose tackle) – A NT a 3-4 defense alapköve, 3 linemen, 4 linebacker alkotja az első két védősort, ám ezt a fajta védelmet manapság csak néhány csapat alkalmazza (pl. Pittsburgh, Baltimore, New England). A nose tackle a centerrel áll szemben és feladata, hogy részint blokkolja a centert, másrészt megakadályozza, hogy a támadócsapat futójátékosa valahol középen átfuthasson (az úgynevezett “A” futó-utakat blokkolja, melyek a center bal és jobb oldalát jelentik). Nem lényegtelen feladat, hasznosságát talán érzékelteti, hogy a 3-4 védelemmel felálló csapatok milyen jól szerepelnek az idei szezonban. A NT passing play-nél ritkán akar meg sack-et is szerezhet (QB földre döntése)

DT (defensive tackle)– kettő van belőlük, és gyakorlatilag szemben állnak a guardokkal. A 4-3-defenseben alkalmazzák őket (4 linemen, 3 linebacker) A feladatuk ugyanaz, mint amit a nose tackle csinál: blokkolni az offensive line-t és blokkolni az “A” és “B” futóutakat (utóbbi a guardok külső oldala mentén húzódik, előbbi ugye a center és a guardok között) Néha o~k is szerezhetnek egy-két sack-et…

DE (defensive end) – szintén párosan állnak, o~k a védőfal szélén foglalnak helyet, az offenzív fal tackle-jeivel szemben. Feladatuk: körbefutni vagy valahogy kicselezni a velük szemben álló , őket lökdöső védőjátékosokat és ledönteni a QB-t. Ha a futójátékos megpróbál az o~ irányukba futni, akkor persze őt kell szerelniük. A nézők számára látványos játékot nyújtó pozíció tud lenni.

LB (linebacker) – belőlük 3 v. 4 van, attól függően, hogy milyen a defense felállása. Ha 3 van, akkor így nevezik őket sorjában: strong-side linebacker (sam), middle linebacker (mike), weak-side linebacker (will). A strong-side az, ahol a TE (tight end) álldogál a fal mellett és o~ a célpont, akire gyakran ráküldik a strong-side LB-t. A weak-side LB a másik oldalon van, a middle LB értelemszerűen középen. Ha 4 akad belőlük a felállásban, akkor két inside LB és két outside LB van a csapatban. Sokrétű a LB-k feladata: futójátékost megállítani, TE-t megállítani, QB-t sackelni, rövid passz ellen védekezni, lehet hogy csak ún. spy-nak állítják be egyiküket (ez azt jelenti, hogy o~ csak a QB mozdulatait lesi, és megpróbálja kitalálni, hogy az irányító hova akar dobni, ekkor a LB megpróbálja blokkolni a dobást… nem egyszerű pozíció) – rengeteg variációt lehet játszatni velük. A LB-k alkotják a második védőfalat; kisebbek, de ezáltal mozgékonyabbak is mint az első védőfal emberei.

Következik az ún. secondary, a másodlagos védelmi vonal. Ők azok akik kicsit odébb/hátrébb állnak a pályán és jóval hátrébb is védekeznek, bár nagyon ritkán léteznek ún. safety-blitzek is… (ilyenkor a safety rohamozza meg a QB-t). No, de nézzük a pozíciókat:

CB (cornerback) – a hátsó alakulat részei, általában kettő van belőlük és a wide receiverek ellen vetik be őket, emberfogás a feladatuk. A legfőbb cél: hogy a wide receiver-hez ne jusson el a labda. Ezt szoros emberfogással, félreütött labdával, esetleg nagy tackle-lel lehet elérni. Ritkán területet is védekeznek. Ha jól végzik a dolgukat ás apró szerencséjük is van, akár el is happolhatják a WR elől a labdát, ez az interception, a védőjáték talán leglátványosabb eleme.

SS (strong safety) – a két safety egyike. Bár általában erősebb és nagyobb termetű, mint a free safety, azért nevezik strong safety-nek, mert leggyakrabban a “strong” oldalon játszik, ott ahol a strong-side linebacker és a TE is helyezkedik el. Ez is az egyik fő feladata, a tight-end életének megkeserítése. Gyakran besegít azonban a WR-ek fedezésébe is, ha látja, hogy nem a TE felé száll a passz, vagy ha az edző WR elleni védekezést ír elő. Gyakran szintén szoktak úgynevezett cover-defense-t (zónavédekezést) játszatni vele.

FS (free safety) – azért free, mert elvileg nincs dolga, nem kell senkit sem fedeznie, levédekeznie. Ez azért nem igaz… gyakran be szokták vonni veszélyesebb WR-eket dupla emberfogásába, de általában a legfontosabb feladata mégis az, hogy a védelem legeslegutolsó vonalaként megállítson mindenkit, aki az előző 10 emberen átjutott. Ha ő is elhibázza, akkor nagy baj van.

Special Teams

A speciális csapat is tizenegy emberbőll áll, ők vannak ált. a pályán puntnál, field goal-nál, extra point-nál, kickoff-nál, ilyenkor a támadó és védekező csapatot egyaránt nevezik special teams-nek. Gyakran vannak feltöltve játékosokkal, akik a támadó/védő csapatban is játszanak, de vannak olyanok is akik csak a special teams-ben játszanak. Azért special teams, mert több csapat is létezik (ezeket team-nek/unit-nak nevezik), van field goal-unit, kiockoff-team, stb… Általában gyors, mozgékony, erős játékosok a special teams tagjai, akiknek jól kell tudni blokkolni, és a másikat a földre vinni, taszajtani (főleg kickoff-nál és puntnál fontos ez)

Itt néhány fontosabb játékosról olvashattok:

K/P (kicker/punter) – a kicker az a játékos, aki általában a field goal-okat, kezdőrúgásokat (kickoff) és az extra pontokat rúgja, ilyenkor a labda a földre van helyezve. A punter a másik rúgó, aki általában a 4th down esetén megy be a pályára, hogy aztán a kezében tartott labdát rúgja minél messzebb. Általában egy kicker és egy punter van, nagy ritkán megosztják a field goal/XP kísérleteket és a kickoffokat két kicker között. A punter/kicker pozíciókat azonban egymás között ritkán vegyítik, teljesen különböző technikát kíván meg a kétfajta rúgás ugyanis. További nagy különbség, hogy míg a punterekre általában rendkívül méltatlan pozíció, addig a kicker egy-egy meccsnyero~ field goallal a mennybe mehet.

KR/PR (kick returner/punt returner) – az a játékos aki egy kick/punt után elkapja a lefelé pottyanó lasztit és megpróbál vele visszafutni, amennyit csak lehet (a meglehetősen ritka, ám legoptimálisabb eset a TD ugye). Gyakran játsszák gyors, mozgékony, apróbb játékosok. (pl. WR, RB) A kick/punt returner szintén ritkán kap figyelmet, általában csak akkor ejtenek róla szót, ha nagyot alakított (értsd volt egy visszafutása TD-re), pedig egy jó returner átlagban akár 15-20 yardot is segíthet az offense-nek egy jó visszafutással.

H (holder) – az a játékos, aki field goal/extra point/kickoff esetén a labdát tartja. Gyakran a tartalék QB játssza ezt a szerepet, ha ugyanis egy fake FG (kamu field goal) variációt játszanak, fontos szempont, hogy a labdatartó tudja mit csinál a labdával kezében. A fake FG-t leszámítva viszonylag ritkán kap nagyobb szerepet, de speciális helyzete miatt említést érdemel.

A többi játékosnak kevésbé van ennyire specializált pozíciója, az ő feladatuk futásra, blokkolásra és tackle-re korlátozódik.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: